Joost Seelen – Film maken is de kunst van het kijken


Vorige pagina  Inhoudopgave Volgende pagina


Kijken en een verhaal vertellen. Wat heeft dat in godsnaam met abstracte kunst te maken? Abstracte kunst heeft toch, in tegenstelling tot figuratieve kunst, geen eenduidig beeld en geen verhaal?

Voordat ik Jan leerde kennen had ik nooit serieus met abstracte kunst te maken gehad. Merkwaardig genoeg heb ik door die paar ontmoetingen en het bekijken van een paar werken en tentoonstellingen al het gevoel dat het me, als mens en als filmmaker verrijkt heeft. Hoe kan dat?

Abstracte kunst stimuleert meer tot kijken dan figuratieve kunst. En dan niet zomaar kijken, maar eigenlijk stimuleert abstracte kunst tot wat ik creatief kijken zou willen noemen. Het stimuleert mijn geest om iets te gaan zien, om er iets in te zien en dat op een heel pure en directe manier juist omdat er geen concreet beeld of verhaal is.

Bij het kijken naar abstracte kunst ervaar ik niet zozeer een concreet iets, laat staan dat ik een concreet iets zie, maar toch levert het een zeker begrip, een soort ervaring op, al is die niet zo makkelijk te duiden voor mij. Ieder ziet wat anders in abstracte kunst en toch is het een universele ervaring. Ik heb het gevoel dat het inspeelt op een menselijk oergevoel voor ruimte, ritme, beeld.

Doordat ik naar abstracte kunst ben gaan kijken ben ik me een stuk bewuster geworden van de kracht van het beeld. En dan niet zomaar het beeld, maar van de kracht van het niet concrete beeld, het afgeleide beeld, kortom het abstracte beeld. Ik heb nog geen idee wat voor invloed dat zal hebben op mijn bemoeienis met film, maar ik heb het gevoel dat het zeker invloed zal hebben en ik ben benieuwd hoe dat uitwerkt.

Joost Seelen, regisseur en eigenaar/directeur van Zuidenwind Filmproductions, producent van o.a. Eeuwige Moes (2007), regisseur van Water en Vuur (1998) en De stad was van ons (1996), Zwarte soldaten (2011).


Vorige pagina Inhoudopgave Volgende pagina


Comments are closed.