Carel Blotkamp – Dutch Fuck


Vorige pagina  Inhoudopgave Volgende pagina


‘Je bent kunstenaar? In wat voor stijl werk je, figuratief of abstract?’, wordt me met regelmaat gevraagd. Taal fascineert me, teksten hebben vaak een belangrijke plaats in mijn werk. Zijn woorden, letters, figuratief of abstract? Ik zou het niet weten. ‘Abstract, maar met woorden erin’, zeg ik dan maar, en soms antwoord ik: ‘Pervers abstract’.
Dutch Fuck maakt deel uit van een serie werken waarin ik Engelse uitdrukkingen gebruik met het woord Dutch als voorvoegsel: Dutch Metal, Dutch Uncle, Dutch Concert, Dutch Wife, Dutch Party, enzovoort. Zoals bekend zijn die vrijwel zonder uitzondering negatief van strekking. We hebben een bedenkelijke reputatie in de wereld. Dutch Fuck klinkt grof maar is eigenlijk relatief onschuldig: het betekent het aansteken van een sigaret aan andermans brandende sigaret. Dat spaart een lucifer uit. Waarschijnlijk is die uitdrukking dan ook ontstaan vanwege onze spreekwoordelijke zuinigheid. De tekst van het werk is slechts met moeite leesbaar. Ik houd ervan als letters opgaan in de achtergrond, hier een abstract patroon dat doet denken aan grootmoeders pluche tafelkleed. En dat dan uitgevoerd in mijn favoriete materiaal sinds lange tijd, gekleurde pailletten die ik vastplak op een raster, een voor een, rij voor rij, dag na dag, maand na maand.

Prof. dr. C. Blotkamp, beeldend kunstenaar, emeritus hoogleraar kunstgeschiedenis van de nieuwste tijd aan de Vrije Universiteit Amsterdam met als specialismen: abstracte kunst; realisme in het interbellum en hedendaagse kunst. Naast vele wetenschappelijke publicaties schrijft hij regelmatig meer populariserende teksten voor dagbladen en tijdschriften, zoals Kunstschrift.


Vorige pagina  Inhoudopgave Volgende pagina


Comments are closed.